top of page
Search

Starostlivosť o rastliny počas jesene/zimy

Príchodom jesene sa dni začnú skracovať, slniečka je stále menej a menej, rovnako aj teplých dní. Toto ovplyvňuje nielen prírodu vonku, ale aj izbové rastliny, ktoré vám môžu začať opadávať, začnú im žltnúť listy, hnednúť konce listov, v niektorých prípadoch rastlinka aj uhynie. Preto je dôležité vedieť ako sa správne postarať o vaše rastliny, aby na jar mohli znovu ožiť v plnej kráse, podrásť o niečo viac a robiť vám aj naďalej radosť.


V zimnom období väčšina rastlín je vo fáze odpočinku a teda nepotrebuje častú zálievku, preto je vhodné zálievku obmedziť. Pred každým polievaním je dôležité najprv skontrolovať vlhkosť zeminy (najlepšie prstom) a až potom rastlinu poliať, nakoľko v zime substrát presychá pomalšie. Ak je zemina do 3 cm ešte vlhká, počkajte kým preschne ešte viac a až potom rastlinu polejte. Nemajte obavy z toho, že sa rastlinke nebude dariť, ako sa hovorí menej je niekedy viac a toto platí hlavne v zime. Aj tropické rastliny, ktoré sme si udomácnili sa uskromnia s menším množstvom vody počas zimných mesiacov a prečkajú takto spokojne do jari.


Najdôležitejšie sú tieto aspekty, na ktoré je potrebné pripraviť vaše rastliny a síce: menej svetla, nižšie teploty, suchší vzduch, menej častá zálievka, prestať hnojiť.


Preliatie rastliny

- škvrny na listoch

- hnitie listov alebo stoniek

- stočenie listov a ich opadávanie

- zemina je stále mokrá, prípadne sa na nej tvorí pleseň

Ako pomôcť rastlinke

- zeminu nechajte preschnúť a až potom znovu polejte

- v prípade, že začali zahnívať korene rastlinku je potrebné presadiť do nového substrátu, zahnité korene je potrebné odstrániť


Svetelné podmienky

Čo sa týka svetla, rastliny je vhodné umiestniť bližšie k oknu. Ak máte veľké rastliny, tie nepremiestňujte, práve ony sú náchylnejšie na zmenu stanoviska.

Pomôcť viete aj vytiahnutím žalúzií, aby sa do izieb dostávalo najviac svetla.

Ďalšou alternatívou je dosvecovanie umelým svetlom, ktoré rastlinám zabezpečí všetko potrebné pre rast (toto je možné aj mimo zimného obdobia v prípade, že máte tmavší byt a chcete dať svojim rastlinám svetlo, ktoré k rastu potrebujú)


Nedostatok svetla

- zhadzovanie listov (napríklad ficus)

Ako pomôcť rastlinke

- premiestniť ju bližšie k oknu -  vytiahnuť žalúzie -   dosvecovať rastlinu rastovým svetlom

Vo všeobecnosti platí, že netreba čakať kým rastliny začnú opadávať, ale prispôsobiť im podmienky tak, aby ste predišli možným problémom.


Ideálna teplota

V zimných mesiacoch sú rozdielne teploty vzduchu aj v bytoch, preto je potrebné udržiavať správnu teplotu pre vaše rastlinky. Ideálna je v rozmedzí 15-23 stupňov. Samozrejme každej rastlinke vyhovuje niečo iné, ale v podstate toto je taký stred, kde by sa všetky ich nároky na teplo mohli stretnúť.

Ako zbadáte, že rastlinke nevyhovuje teplota/ nízka teplota

- krútenie listov a ich opadávanie

- žltnutie alebo hnednutie listov

Ako pomôcť rastlinke

- nevystavovať ju nízkym teplotám

- ak stojí v prievane dať ju ďalej od okna

- obmedziť dlhé vetranie

- skontrolujte okná či vám z nich neťahá chlad

Suchý vzduch

Je ďalší element, na ktorý je potrebné prihliadať vo vykurovacej sezóne. To pre rastliny znamená nízku vzdušnú vlhkosť, ktorú je potrebné zabezpečiť častejším rosením, kamienkami s vodou alebo zvlhčovačom vzduchu. Väčšina izbových rastlín potrebuje najmenej 50% vlhkosť vzduchu. Tu platí, že čím vyššia vzdušná vlhkosť, tým spokojnejšie rastliny.

Ako zbadáte nízku vlhkosť vzduchu

- hnednutie koncov listov

- opadávanie listov

- vyschnutie listov

- uvädnutie rastliny (hlavne calathei, ktoré potrebujú vysokú vzdušnú vlhkosť)

Ako pomôcť rastlinke

- časté rosenie listov odstátou vodou

- zvlhčovač vzduchu

- kamienky v miske s vodou

- zhlukovanie rastlín vedľa seba, budú si navzájom zvyšovať vlhkosť

Hnojenie

Čo sa týka hnojenia v zimných mesiacoch pre väčšinu rastlín to nie je potrebné, keďže rastliny nie sú vo fáze rastu, ale zimného odpočinku. To sa napríklad netýka tých kvetov, ktoré v tomto období práve kvitnú alebo začínajú kvitnúť, ako napr. vianočná ruža.

Verím, že tieto rady prispejú k tomu, aby ste zimné mesiace prečkali s vašimi izbovými rastlinami v zdraví, zababúšení v deke, s teplých čajom a knihou v ruke.

60 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page