top of page
Search

Saxifraga stolonifera tricolor a.k.a. Strawbery begonia

Všetko čo potrebujete vedieť ohľadne starostlivosti o túto vlasatú rastlinku.




Saxifraga stolonifera tricolor je hovorovo známa pod názvom jahodová begónia kvôli jej listom, ktoré sa podobajú tvarom na begoniu a kvôli dlhým behúňom, ktoré si tvorí ako jahoda. Má zaoblené listy s bielym a ružovým panašovaním.


Poďte sa dozvedieť viac, ako sa o ňu čo najlepšie postarať:)


Pôvod

Saxifraga pochádza z východnej Ázie. V prírode rastie na spodných častiach lesa, medzi skalnými štrbinami, v tienistých vlhkých oblastiach.


Svetelné podmienky

Ideálne je dopriať jej aspoň 3-4 hodiny denne priameho slnka, aby nestratila svoju peknú variegáciu. Vyhnite sa priamemu slnečnému žiareniu najmä počas horúcich letných dní. Slnko by jej mohlo spáliť listy, čo sa ukáže ako hnedé škvrny na listoch, diery na listoch a suché okraje listov. V tomto prípade rastlinu presuňte ďalej od okna alebo slnko filtrujte pomocou žalúzii alebo záclony. Najlepšie dopriať jej svetlé stanovisko počas celého roka.


Zálievka

Vo svojom prirodzenom prostredí rastie na vlhkej pôde, preto je potrebné udržovať jej substrát stále mierne vlhký. Ak je pôda ešte stále vlhká, počkajte 1-2 dni so zálievkou a polejte ju keď substrát mierne preschne. Všetku prebytočnú vodu z kvetináča alebo podmisky je potrebné vyliať.


Ako zistíte, že rastlinku polievate nedostatočne alebo ste to neodhadli so zálievkou?

Listy začnú hnednúť a vysychať po okrajoch. Toto môže byť zapríčinené aj nedostatočnou vlhkosťou.


Pri polievaní sa snažte nezamočiť listy, nakoľko ich má podobné ako fialka a mohli by sa na nich začať tvoriť hubové ochorenia.


Substrát

Odporúčame namiešať si svoj vlastný substrát, prípadne môžete použiť akýkoľvek izbový substrát a primiešajte doňho perlit. Alebo môžete vyskúšať aj náš, ktorý sa teší obľube už veľmi veľa našich zákazníkov. https://www.zelenaizba.sk/product-page/substr%C3%A1t-aroid-mix-1


Hnojenie

Použite zriedené tekuté hnojivo na izbové rastliny vo vegetačnom období od jary do jesene 2x do mesiaca. V zime sa rastliny neodporúča prihnojovať, aby sa nespálili, nakoľko nie sú v rastovej fáze.


Taktiež je dôležité, aby ste prvých pár týždňov po presadení rastlinu neprihnojovali, nakoľko nový substrát obsahuje hnojivo na pár týždňov a rastlinu by ste si mohli prehnojiť.


Presádzanie

Kedy je ten správny čas na presadenie rastlinky? Je to vtedy keď sa korene vytláčajú z kvetináča, prípadne začnú prerastať drenážnym otvorom zo spodnej časti. Menšie rastliny rastú rýchlejšie a preto je potrebné presádzať ich častejšie.


Čo sa týka správnej veľkosti kvetináča, odporúčame vybrať o niečo väčší kvetináč, asi o 1/3. V prípade, že by ste rastlinu presadili do veľkého kvetináča bude v ňom stratená. Rastlina sa bude snažiť o vyplnenie kvetináča svojimi koreňmi a nebude rásť tak, akoby rástla v primeranom kvetináči.


Taktiež môže hroziť zahnívanie koreňov, nakoľko zemina by bola neustále premokrená a korene by postupne odhnívali. To samozrejme neplatí, ak do väčšieho kvetináča zasadíte viac koreňov, ale vždy je potrebné brať ohľad na primeranú veľkosť kvetináča.


Rozmnožovanie

Saxifragu je možné rozmnožiť delením pri presádzaní alebo zakorenením malých mladých rastlín, ktoré si tvorí na behúňoch. Behúne vyrastajú zo stredu rastliny a môžu byť dlhé až niekoľko metrov.


Postup je veľmi jednoduchý a to malé rastlinky odstráňte z behúňov, zasaďte do malých kvetináčov do vlhkej pôdy a umiestnite na dostatočne svetlé stanovisko. V priebehu niekoľkých týždňov rastlinky zakorenia.




Druhý postup je, že malé rastlinky neodstránite z behúňov, ale zasadíte ich do malého kvetináča pri materskej rastline. Keď za pár týždňov zakorenia, vtedy odstrihnete materské behúne.


Toxicita

Saxifraga sa považuje za netoxickú rastlinku a preto je bezpečná pre zvieratá a malé deti.

Jej listy majú dokonca antibakteriálne a protizápalové účinky.


Príznaky nespokojnosti


Prečo mi hnednú listy na mojej saxifrage?

Najčastejšie sú hnedé, suché listy spôsobené nedostatočnou zálievkou, že je substrát veľmi preschnutý medzi jednotlivými zálievkami a nedostatočnou vzdušnou vlhkosťou.


Prečo mi blednú listy?

Blednutie listov môže byť spôsobené nedostatočne svetlým stanoviskom, presuňte svoju rastlinku na svetlejšie miesto.


Prečo sa mi tvoria diery na mojej rastlinke?

Môže to byť spôsobené príliš svetlým miestom - priamym slnkom, premiestnite svoju rastlinku ďalej od okna.


ZHRNUTIE:

BOTANICKÝ NÁZOV: saxifraga stolonifera HOVOROVÝ NÁZOV – begónia jahodová, strawbery begonia, lomikameň, jahodový muškát SVETELNÉ PODMIENKY: 2 až 4 hodiny ranného slnka, nepriame slnko po zvyšok dňa, svetlé stanovisko ZÁLIEVKA: pravidelná zálievka, aby bol substrát stále mierne vlhký, ale nie premočený. Medzi zálievkami nechať preschnúť vrch substrátu, v zime obmedziť zálievku. VLHKOSŤ: stredná až vysoká SUBSTRÁT: priepustný substrát, do izbového substrátu primiešajte perlit, prípadne vyskúšajte náš substrát AROID MIX HNOJENIE: 2x mesačne vo vegetačnom období od jari do jesene ROZMNOŽOVANIE: delením alebo zakoreňovaním mladých rastlín, ktoré si tvoria dospelé rastliny na svojich behúňoch TOXICITA: netoxická



266 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page