top of page
Search

Monstera - najčastejšie problémy

Updated: Mar 16, 2023

Čím väčšie, tým lepšie. Určite mi dáte za pravdu, že toto tvrdenie sa úplne hodí pre túto nádhernú rastlinu. Mňa osobne fascinujú staršie kúsky, s niekoľkoradovými dierami a listami o dľžke 100 cm a viac.


Pre mňa je starostlivosť o monsteru veľmi jednoduchá, ale verím, že niektorých z vás, ktorí sa ešte nevyznáte v rastlinách môže potrápiť. Preto som zhrnula zopár poznatkov, ktoré by vám mohli pomôcť pri jej starostlivosti, aby ste vedeli čo je potrebné zmeniť, aby mohla spokojne rásť aj u vás doma.


Častokrát je príčin viac, ktoré keď sa spoja dokopy problém je na svete. Tak ako v živote nikto a nič nechodí osamote, tak aj pri starostlivosti môže problém zapríčiniť viac vecí naraz.


Ak by rastlina mala dostatok svetla, čo je číslo 1. pri starostlivosti, bola zasadená vo vhodnom substráte a primeranej veľkosti kvetináča, zalievaná primerane k ročnému obdobiu a veľkosti rastliny, bola rosená prípadne mala zvlhčovač vzduchu vo svojej blízkosti, nestávalo by sa, že môže dôjsť k preliatu, žltnutiu listov, zahnívaniu koreňov a takto by sme mohli pokračovať ďalej.


Predstavte si, že ste rastlinka, vaša mama vás neustále polieva, nakoľko má pocit, že ste smädná a potrebujete veľa vody, sedíte v kvetináči, ktorý je vám veľký, v substráte, ktorý je hutný a ťažký, vaše korene sa dusia, lebo nemajú dostatok vzduchu, pomaly začínajú niektoré hniť, máte málo svetla, lebo ste na tmavom mieste. Boli by ste reálne prosperujúca a spokojná rastlinka? Asi nie, však?


Z praxe teda môžem povedať, resp. napísať, že najčastejší problém je nevhodný substrát, príliš veľa vody, príliš veľký kvetináč, nevhodné stanovisko.


Preto veľakrát aj keď nám píšete a prosíte o radu s otázkou "Čo sa stalo mojej rastline?" niekedy je pre nás ťažšie povedať hneď čo je problém, pokiaľ nám nepoviete ako sa o ňu staráte. To je tak ako keď prídete k lekárovi a lekár nevie čo vám je, pokiaľ nezačnete rozprávať ako sa cítite a čo vás bolí. Áno, dlhoročnou praxou už viem veľakrát z fotky, že kde je problém, ale lepšie je ak opíšete podmienky, v ktorých rastlinu pestujete a ako sa o ňu staráte, aby sme stanovili čo najlepšie diagnózu.


Predtým ako prejdem k príznakom, rada by som odporučila jednu vec, neplatí to iba pre monstery, ale všeobecne pre novo zakúpené rastliny - PRESAĎTE ICH. Ja osobne, vždy keď si domov donesiem novú rastlinu, VŽDY VŽDY VŽDY ju presadím. Je to pre mňa aj taký môj malý rituál, nakoľko veľmi rada presádzam a hrabem sa v zemine, ale na druhú stranu aj rastlina je u mňa doma privítaná s láskou, keď jej dám rovno nový domček (rozumej kvetináč) a vhodný substrát. Takto ju pripravím najlepšie ako môžem, dám ju na vhodné stanovisko, ja mám relatívne svetlý byt, takže win win a už len správne zalievam, rosím a hnojím. Ono to v konečnom dôsledku nie je až také náročné:) Prikladám link na náš substrát, ktorý môžete vyskúšať a sami uvidíte ten rozdiel:) https://www.zelenaizba.sk/product-page/substr%C3%A1t-aroid-mix


Zhrňme si teda jednotlivé príznaky, ktorými dáva najavo svoju nespokojnosť:


1. žltnutie listov- vo všeobecnosti to vo väčšine prípadov znamená príliš častá zálievka, čo je spojené s nedostatkom svetla a nevhodným substrátom. Tak ako som spomenula vyššie, všetko so všetkým súvisí a teda, nevhodný substrát dopomôže k tomu, aby korene nemali dostatok vzduchu, príliš veľa vody spôsobuje zahnívanie koreňov, čo v konečnom dôsledku vedie k žltnutiu listov.


Žltnutie listov môže byť spôsobené aj škodcami, napr. strapka je najčastejšie sa vyskytujúci škodca na monstere. Patrí k savým škodcom, čo znamená, že vyciciavajú šťavu z listov (najradšej majú mladé fresh nové, čo vie nahnevať, keď si to rovno namieria na tie najkrajšie) a vplyvom tohto jednak zanechávajú hnedé stopy na spodnej strane listov, ale aj listy žltnú.


Listy môžu žltnúť a opadnúť aj prirodzene, nakoľko rastlina listy zhadzuje z rôznych dôvodov (už ich nepotrebuje, nedokáže ich vyživiť napr. tým, že je zimné obdobie...) a je to úplne bežné, ak napríklad opadnú spodné najstaršie listy.


2. černanie listov - môže byť spojené s príliš častou zálievkou a nedostatočnou drenážou, čo je spôsobené nevhodným substrátom. Dokonca sa môže pridať aj žlté orámovanie týchto čiernych častí. Toto je častokrát vidieť pri rastlinách kúpených vo veľkých obchodných reťazcoch, kde sa k tomuto celému ešte pridá aj chlad. V tomto prípade je najlepšie rastlinu ihneď presadiť, pretože ak by ste ju nechali v pôvodnom substráte postupne by vám odišla.


Taktiež to môže znamenať popálenie od slnka, keď je vystavená príliš veľa svetlu alebo aj v prípade, ak je prehnojená.


3. hnednutie listov- môže byť spôsobené nedostatočnou zálievkou, ale rovnako aj nadbytočnou. V oboch prípadoch je potrebné skontrolovať stav zeminy a podľa toho sa zariadiť.


Ak hnednú konce listov, znamená to nedostatočnú vzdušnú vlhkosť, ktorú je možné zabezpečiť rosením alebo zvlhčovačom vzduchu.


4. krútenie alebo vädnutie listov- môže byť spôsobené nedostatočnou zálievkou. Rovnako aj nedostatočnou vzdušnou vlhkosťou.


Ak rastlinu náhle premiestnite na veľmi svetlé miesto, aj toto môže byť jeden z dôvodov, kedy sa jej začnú krútiť listy.


Ak je monstere príliš teplo alebo príliš chladno môžu sa jej krútiť listy.


V niektorých prípadoch keď rastlinu presadíte môže mať ovädnuté listy, ktoré do pár týždňov narovná. Je to iba reakcia na presadenie.


5. zahnívanie koreňov- monstera môže dávať najavo zahnívanie koreňov všetkými príznakmi spomenutými vyššie, preto je dôležité skontrolovať stav zeminy a rastliny ako takej, ak sa vám nepozdáva a vyzerá smutne. Vyberte ju zo substrátu a skontrolujte korene. Ak zistíte, že korene začali zahnívať, odstráňte mäkké časti a presaďte ju do nového substrátu a upravte intenzitu zálievky.


Ak monstera prišla o väčšinu svojich koreňov, ešte nemusí byť všetko stratené. Viete ju spropagovať, dať do vody a o niekoľko týždňov môžete mať novú rastlinu. Monstery veľmi ľahko korenia vo vode, čiže je veľká šanca, že ju zachránite aspoň takto.


6. kvapky vody na listoch - toto nie je žiadny problém, je to iba jav, ktorý sa nazýva gutácia. Vzniká večer alebo nad ránom, kedy sa z listov odparuje prebytočná voda vo vlhkejšom prostredí.


7. listy nemajú fenestrácie- buď je rastlinka ešte veľmi mladá, ako bábätko má listy srdiečkového tvaru, až postupne časom sa listy začínajú prerezávať alebo staršie rastliny nemajú dostatok svetla, preto je vhodné premiestniť ju na svetlejšie stanovisko.


8. pretiahnuté listy - rastlina má s najväčšou pravdepodobnosťou málo svetla, premiestnite ju na svetlejšie stanovisko


Veríme, že táto malá guide vám pomôže pri identifikovaní problému, ktorý trápi vašu rastlinu, aby mohla byť spokojná ona aj vy:)

12,309 views1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page