top of page
Search

Svetelné podmienky

Updated: Feb 17, 2023

Každá rastlina k svojmu životu potrebuje svetlo. Neexistujú rastliny, ktoré "majú radi" málo svetla alebo "sú vhodné" do tmavých podmienok, je to iba nevhodná interpretácia. Čím viac svetla má rastlina k dispozícii, tým lepšie bude prebiehať fotosyntéza, z ktorej získava energiu.


Fotosyntéza je biochemický proces, na základe ktorého je zachytávaná energia slnečného žiarenia, prostredníctvom ktorej si rastlina vyrába energiu pre svoj rast. Teda inými slovami svetlo je primárny zdroj na to, aby mohla prebiehať fotosyntéza. Dôležitá je kvalita svetla a teda jeho farba, intenzita žiarenia a čas jeho pôsobenia. Ak sa spoja tieto tri elementy dokopy správne, je najväčší predpoklad, že rastlina bude prosperovať. Hlavným orgánom fotosyntézy je list, ktorý nielenže svetlo absorbuje, ale ho aj prepúšťa a odráža.


Nielen svetlo samotné je dôležité pri fotosyntéze, ale aj voda, z ktorej pochádza kyslík, ktorý sa uvoľňuje z vody. Pri nedostatku vody rastlina vädne alebo môže aj umrieť.


Všeobecným pravidlom je, že rastliny pre svoj rast potrebujú 12-16 hodín svetla denne. Preto je vhodné zistiť si pred kúpou ako už bolo spomenuté v predchádzajúcom blogu čo najviac informácii o danej rastline, nakoľko nie každá potrebuje k svojmu prosperovaniu priame slnko. Väčšina izbových rastlín sú tropické rastliny, ktoré rastú v pralesoch a teda sa im dostáva filtrované svetlo a nie priame slnko, ako napríklad u kaktusov, ktoré rastú na púšti.


Poznáme štyri základné rozdelenia typov svetla a to: priame slnko, nepriame slnko, polotieň a tieň. V angličtine: direct sun, bright indirect, medium light a low light.


Priame slnko

Je umiestnenie blízko okna orientovaného na juh alebo juhozápad, kde svieti priame slnko väčšinu dňa, teda viac ako 5 hodín denne. Na tomto mieste sa bude najviac dariť kaktusom, väčšine sukulentov, banánovníku, citrusom, eukalyptu, orchideám alebo juke. Môžete tam umiestniť aj rastliny z kategórie "nepriame slnko" alebo "polotieň", ale musia byť ďalej od okna, nakoľko poobedné slnko (od jari do jesene) je veľmi silné a môže spáliť rastline listy.


Nepriame slnko

Je umiestnenie blízko okna orientovaného na východ alebo západ. Na východnej strane síce svieti priame slnko, ale je to iba v doobedňajších hodinách, kedy nie je také ostré, ani v lete, čiže kľudne môžete mať rastliny aj na parapete, prípadne pár metrov od okna, ak máte malé parapety alebo rastliny sú príliš veľké. Na západnej strane svieti slnko v poobedňajších hodinách, preto je potrebné myslieť na to, že ak umiestnite rastlinu priamo na parapetu, môže to byť na ňu veľa svetla, ale pár metrov od okna jej už bude dobre. Pri tomto umiestnení sa bude najviac dariť fikusom, palmám, monsterám, philodendronom, zamioculcasom, krotonu, slonej nohe, zelencu, aloe vera, alocasiám, begóniam...


Polotieň

Je umiestnenie blízko okna (parapet) orientovaného na sever, sú to tie časti, ktoré sú v ostatných bytoch akoby ďalej od okna, nikdy sem nesvieti priame slnko. Na tomto mieste sa bude najviac dariť marantám, calatheám, papradiam, svokriným jazykom... Pre väčšinu iných rastlín by tieto podmienky boli nevyhovujúce, nakoľko by im v takýchto podmienkach opadávali listy, odrezky by nezakorenili a hlavne počas zimy je vhodné rastliny, ktoré za normálnych okolností toto umiestnenie tolerujú, premiestniť bližšie k oknu.


Tieň

Je umiestnenie na opačnej strane izby ako je okno, chodba, je to miesto, ktoré je nevyhovujúce pre akúkoľvek rastlinu, teda okrem umelej.


Správne umiestnenie ako sme si povedali je veľmi dôležité pre rast rastliny. Vo všeobecnosti rastlina vám sama dá najavo, či sa jej na danom stanovisku páči alebo nie. Nie je vôbec hanba zmeniť rastline stanovisko, ak je po čase nevyhovujúce a rovnako aj počas zimných mesiacov, kedy je vhodné rastliny premiestniť bližšie k oknu pre nedostatok svetla.


Ak máte izbu na svetovú stranu, ktorá je veľmi tmavá, prípadne bývate na nižších poschodiach a pred oknom vám clonia stromy alebo iné domy nezúfajte, vždy máte možnosť použiť rastové svetlo. Dodáva rastline všetko to, čo potrebuje na svoj rast a vy sa môžete tešiť z prosperujúcich rastlín. V našej ponuke nájdete rastovú žiarovku, ktorú my používame už vyše roka a sme s ňou veľmi spokojní a preto ju aj ďalej odporúčame. Je príjemná na pozeranie a poslúži aj ako nočná lampa na čítanie pre vás.


Veríme, že vám týchto zopár riadkov pomôže k správnemu umiestneniu vašich rastlín u vás doma.

160 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page