top of page
Search

Monstera starostlivosť

Updated: Jan 14, 2023

Pôvod

Monstera pochádza z trópov Strednej a Južnej Ameriky, konkrétnejšie z Mexika, Peru a Ekvádoru.


Je to epifytická rastlina, čo znamená, že sa prichytáva svojimi vzdušnými koreňmi na iných rastlinách a stromoch, na ktorých rastie a nie je s nimi v parazitickom ani symbiotickom vzťahu.


Vo voľnej prírode dorastá až do výšky 20 - 30 metrov a rastú na nej šťavnaté a chutné plody pripomínajúcu chuť ananásu a banánu.


Je známych viac ako 50 druhov týchto krásnych rastlín.


Monstera je nenáročná izbová rastlina, je vhodná aj pre začiatočníkov a tu je zopár cenných informácií ako sa o ňu starať.


Svetelné podmienky

Tým, že rastie na stromoch, ktoré jej clonia svojimi korunami, vyhovuje jej polotieň, resp. dostatok nepriameho slnečného svetla, to znamená stanovisko v blízkosti okna.


Prispôsobí sa aj tmavším svetelným podmienkam, ale v tom prípade bude rásť pomalšie, listy bude mať menšie a nebudú mať perforácie.


Neodporúča sa vystavovať ju priamemu slnku, nakoľko by jej mohlo spáliť listy.


Počas letných mesiacov sa dá letniť vonku, ale je potrebné zabezpečiť jej aspoň nejakú clonu pred priamym slnkom. Takto docielite, aby bola väčšia a silnejšia.


Zálievka

Zálievka by mala byť mierna a pravidelná, po preschnutí vrchnej časti zeminy. V letných mesiacoch to znamená raz, dvakrát do týždňa, v zimných raz za 7-14 dní, vždy záleží od teplotných podmienok, v ktorých sa nachádza a ako rýchlo vyschne substrát.


Pred každým polievaním je potrebné skontrolovať jeho stav, nakoľko nie vždy je nutné rastlinku poliať. Neodporúčam zvoliť si polievanie na základe toho, že je nedeľa. Áno, kľudne si zvoľte tento deň, ako deň na starostlivosť o rastliny, ale ak nie je potrebné rastlinu poliať, polejte ostatné a monsteru vtedy, keď to potrebuje.


V prvom rade je potrebné myslieť na to, že ak rastline doprajete vhodný substrát, ktorý je priepustný určite jej neublížite ak sa vám podarí o niečo viac vody, ako by potrebovala.


Dôležité je, aby rastlinka nestála vo vode, čo by mohlo spôsobiť zahnívanie koreňov. To sa samozrejme v niektorých prípadoch dá ešte zachrániť, ale je to zdĺhavejší proces.


Vhodná je voda izbovej teploty, ktorá je odstáta niekoľko dní, kedy sa z nej vyparí chlór a iné látky, ktoré obsahuje. Ak máte možnosť polievať dažďovou vodou, je to určite veľké plus, prípadne dať rastliny von v letných mesiacoch keď prší je najlepší spôsob dopriať im to, čo majú vo voľnej prírode.


Substrát

Odporúčam namiešať si svoj vlastný substrát, pretože v obchode nie je možné kúpiť mix substrátu vhodný pre aroidy (monstery, philodendrony a iné..) Prípadne dávam do pozornosti náš substrát, ktorý si môžete objednať tu: https://zelenaizba.sk/store/product/substr%C3%A1t-aroid-mix


Ak si nechcete miešať substrát úplne sami z rôznych rašelín a prídavkov hnojiva a prospešných látok, primiešajte k izbovému substrátu aspoň perlit. Ten prevzdušní pôdu a nebude taká hutná a ťažká.


Vzdušný substrát zabezpečí, aby voda odtiekla čo najrýchlejšie a neudržiavala sa pri koreňoch a rovnako tým, že substrát nie je rovnomerný, núti rastlinku vytvárať korene pevnejšie a dáva jej akoby prekážky, ktoré posilňujú rast silnejších koreňov.


Ideálna teplota

Monsterám vyhovuje teplota v rozmedzí 20-30 stupňov, teplota by nemala klesnúť pod 10 stupňov.


Vlhkosť

Tým, že sú to tropické rastliny majú radi vzdušnú vlhkosť. Častokrát sa uvádza minimálne 40-50%, čo je pomerne málo. Ideálne je 60% a viac.


Ak máte doma suchý vzduch, určite je vhodné rastlinku rosiť odstátou vodou, prípadne si zakúpiť zvlhčovač vzduchu, ktorý zabezpečí požadovanú vlhkosť.


Odporúčané sú aj misky s vodou, z ktorých sa voda postupne odparuje a zvlhčuje vzduch, kamene s vodou, ale táto metóda nie je až taká účinná ako zvlhčovač alebo rosenie.


Hnojenie

Hnojenie sa odporúča od jari do jesene, raz za pár týždňov. Dostať kúpiť rôzne hnojivá, či už tekuté alebo vo forme tyčiniek, ktoré uvoľňujú látky postupne. Prípadne si môžete urobiť aj svoje vlastné, napr. z banánovej šupky. Banánová šupka obsahuje veľa minerálov ako napríklad vápnik, fosfor a draslík, ktoré pomáhajú rastline k vitalite a predchádzajú výskytu škodcov. Stačí ju dať do pohára, zaliať vodou, nechať deň, dva odstáť a môžete ho použiť. Taktiež môžete použiť šupku na vyleštenie listov.


Mne sa osvedčil aj dažďovkový čaj z kompostovania, ak máte doma tieto šikovné tvory, neváhajte použiť ich zázračnú šťavu na svoje rastlinky, odvďačia sa vám.


Samozrejme, že sú aj názory, že monstery (hlavne monstery deliciosa) odporúčajú hnojiť menej, nakoľko rastlinka potom rýchlo rastie, ale ako každý milovník rastlín, chcete mať doma čo najväčšiu džungľu a nebudete brániť svojim rastlinám v rozkvete :) Stále ich môžete veľmi rýchlo zostrihať, rozmnožiť a darček vo forme odrezku je na svete.


Presádzanie

Kedy je ten správny čas na presadenie rastlinky? Je to vtedy keď sa korene vytláčajú z kvetináča, prípadne začnú prerastať drenážnym otvorom zo spodnej časti.


Časovo je to tak raz za pár rokov, toto ale záleží od veľkosti rastlín. Menšie rastliny rastú rýchlejšie a preto je potrebné presádzať ich častejšie. Niekoľko metrové rastliny nepotrebujú tak časté presádzanie.


Čo sa týka správnej veľkosti kvetináča, odporúčam vybrať o niečo väčší kvetináč, asi o 1/3. V prípade, že by ste rastlinu presadili do veľkého kvetináča bude v ňom stratená. Rastlina sa bude snažiť o vyplnenie kvetináča svojimi koreňmi a nebude rásť tak, akoby rástla v primeranom kvetináči.


Taktiež môže hroziť zahnívanie koreňov, nakoľko zemina by bola neustále premokrená a korene by postupne odhnívali. To samozrejme neplatí, ak do väčšieho kvetináča zasadíte viac koreňov, ale vždy je potrebné brať ohľad na primeranú veľkosť kvetináča.


Rozmnožovanie

Rozmnožovanie rastliny je veľmi jednoduché a to keď sa pod vzdušným koreňom urobí rez či už záhradnými nožnicami alebo ostrým nožom (je to taký výčnelok zo stony, v prípade starších vzdušných koreňov sú to také lianky, ktoré sa ťahajú z rôznych miest rastliny) a dá sa do vody. Toto je najjednoduchší spôsob propagácie.


Vzdušné korene samo o sebe pôsobia ako zdroj cez, ktoré sa dostáva voda a živiny do rastliny, okrem koreňov, ktoré má v zemi.


Ľudia ich častokrát strihajú alebo zapichujú do zeminy, kde budú plniť funkciu ako ostatné korene. Ja z vlastnej skúsenosti vzdušné korene nechávam na rastlinke, pokiaľ samozrejme niektoré nezačnú odhnívať, vtedy ich ostrihám. Som toho názoru, že ak rastlinka niečo tvorí, určite to potrebuje a hoci podľa niektorých to nie je estetické, ale určite je to funkčné :)


Toxicita

O monstere sa hovorí, že je toxická ako pre ľudí, tak aj pre domáce zvieratá. Čo to vlastne znamená? V skutočnosti iba toľko, že ak by prišlo ku konzumácii veľkého množstva tejto rastliny, viedlo by to k zažívacím problémom, podráždeniu žalúdka, páleniu okolo úst. Určite je menej toxická ako dieffenbachia, ale samozrejme ak máte malé deti a zvieratá, ktoré radi ochutnávajú všetko v ich dosahu, je vhodné dbať na obozretnosť.


Príznaky nespokojnosti

Ak rastlinke žltnú listy a opadávajú, znamená to, že je premokrená a je potrebné obmedziť zálievku. Počas jesene a zimy je bežné, že rastliny strácajú listy, ak je to jeden, dva, je to úplne v poriadku, nakoľko rastlina ich zhadzuje, lebo ich nedokáže všetky vyživiť, keďže až do jari nie sú rastliny vo fáze rastu. Ak sa však počas krátkeho obdobia objaví viac žltých listov, je potrebné skontrolovať substrát či nie je veľmi premočený a či nezačali rastline zahnívať korene. Najjednoduchšie je ju presadiť, nepolievať aspoň týždeň až 10 dní a do budúcna polievať menej, hlavne počas zimných mesiacov.


Hnednutie (vysychanie) listov môže byť spôsobené suchým vzduchom alebo nedostatočnou zálievkou. Tropické rastliny a teda aj monstera pochádza z miest, kde je vysoká vzdušná vlhkosť a preto ju veľmi potrebuje. Ak jej má nedostatok začnú jej hnednúť konce listov, preto je potrebné rastlinu začať rosiť, prípadne rosiť viac. Rovnako to platí aj pri nedostatočnej zálievke, resp starostlivosti, kedy zabudnete na zálievku a necháte substrát veľmi preschnúť.


Hnedé škvrny na listoch sú najčastejšie spôsobené preliatim rastlinky alebo popálením od slniečka. Typickým znakom prelievania monstery, hlavne napríklad monstery deliciosa sú hnedé škvrny orámované žltou farbou. Zväčša sa objavia keď si rastlinu kúpite vo veľkých obchodných reťazcoch, záhradných centrách, kde sú rastliny prelievané, polievané nárazovo veľkým množstvom vody a častokrát stoja v prievane, kým sú vyložené z kamiónov. Najvhodnejšie je rastlinu ihneď presadiť a polievať pravidelne a striedmejšie, ako bola zvyknutá.


A ešte zopár zaujímavostí na záver

Tvar jej listov poukazuje na inklinovanie k poriadku, preto sa pestovanie odporúča tým, ktorí majú okolo seba neporiadok nielen vo veciach, ale aj myšlienkach a pocitoch.


V rozhovore pomáha nájsť spoločné slová s rozdielnymi ľuďmi a stať sa prispôsobivejším pri prijímaní riešení na určité situácie.


Hovorí sa o nej aj, že je energetický upír, to znamená, že pohlcuje pozitívnu, ale aj negatívnu energiu a týmto nás všetkých majiteľov dáva na svoj stred :)


Verím, že ste si v článku našli potrebné základné informácie a môžete sa pustiť do pestovania týchto nádherných rastlín.


Take care of yourself so you can take care of others (for example your plants)❤️



2,899 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page