top of page
Search

Ako si vybrať (prvú) rastlinu

Pri kúpe rastlín je potrebné zvážiť niekoľko dôležitých aspektov. Predtým ako si nejakú donesiete domov je dôležité zistiť si o rastline čo najviac, odkiaľ pochádza, v akých podmienkach žije vo voľnej prírode, aké podmienky máte doma, máte svetlý byt, ktorý zabezpečí rastline dostatok svetla pre fotosyntézu alebo máte tmavší a preto si pri výbere budete musieť dať pozor na to, aby ste si vybrali správnu rastlinu, kam ju chcete umiestniť? Ste začiatočník a zatiaľ nemáte doma rastliny, potrebujete prípadne poradiť pri kúpe, lebo nie ste si istí, aká rastlina je pre vás vhodná? Zhrňme si preto zopár tipov a rád, aby ste si vybrali tú správnu rastlinu k vám domov.


Rastliny sa k nám dostávajú od pestovateľov, ktorí im zabezpečujú ideálne podmienky, až dokonalé by som povedala. Pestujú ich pri vyšších teplotách, ako sú u nás doma a ich jediným zámerom je vypestovať najzdravšie a najkrásnejšie rastliny pre ďalší predaj.


Rastlinám sa darí pri izbovej teplote cca od 15-23 stupňov, je to teplota, ktorú máme bežne doma, ak nerátam letné mesiace, kedy sa teploty šplhajú nad 30 stupňov. Rastliny vo všeobecnosti preferujú nočný pokles teploty, čiže nebojte sa ak na noc znižujete teplotu, lebo sa vám lepšie v spálni spí o 2-3 stupne menej, ako v ostatnom byte.


Kde rastlinu kúpiť

Dôležitým, možno aj najdôležitejším aspektom je kde rastlinu kúpite. Nepíšem to preto, lebo sama mám obchod s rastlinami, ale preto, lebo ak si kúpite rastlinu vo veľkých obchodných reťazcoch, kde sa nešpecializujú iba na predaj rastlín a kde sa o rastliny nestarajú ľudia s láskou a polievajú ich až keď sú veľmi suché, prípadne nárazovo ich zalejú veľkým množstvom vody alebo stoja v prievane a v tmavých skladových priestoroch kým sa dostanú na svoje miesta na predajni, hrozí, že si kúpite nie veľmi zdravú rastlinu, ktorá po príchode k vám domov začne dávať najavo svoju nespokojnosť.


Preto odporúčam zájsť do špecializovaného kvetinárstva, kde vám poradia s kúpou a následnou starostlivosťou. Áno cena je vyššia, nakoľko bežné kvetinárstva nedovážajú týždenne kamióny rastlín, ale máte tam istotu, že sa rastlinám rozumejú, vedia vám poradiť s výberom a starostlivosťou a môžete si byť viac než istí, že si domov prinesiete zdravú rastlinu, ktorá vám bude robiť radosť. A hlavne podporíte ľudí, ktorí milujú rastliny a robia to čo ich baví a napĺňa, venujú vám svoj čas s láskou, môžete sa porozprávať a poprosiť o radu aj po kúpe rastliny, keď si nebudete istí, čo vám rastlina chce doma povedať.


Ak ste začiatočníci neprepadajte lákadlám vo forme zliav na posledné kusy, prípadne na rastliny, ktoré nevyzerajú najlepšie, nakoľko takéto rastliny nemusia byť 100% zdravé a môžu vám po príchode domov rýchlo uhynúť. Začnite s menej náročnými rastlinami a neskôr s náročnejšími.


Ako postupovať pri výbere

1. ako vyzerá rastlina?

Prezrite si vzhľad rastlín, prípadne celkový dojem z priestorov, kde ste sa rozhodli kúpiť si rastlinu. Vyzerajú rastliny zdravo, zeleno a sviežo? Alebo sú smutné a nevyzerajú pekne?

2. skontrolujte stav listov

To je to najdôležitejšie na rastline - listy. Nemala by mať žlté listy, škvrny na listoch, spálené listy, suché konce. Rastlinám sa v rámci prepravy môžu natrhnúť listy, prípadne odlomiť, je to úplne bežné a rastlina tým nijak netrpí, takéto mechanické poškodenia listov jej nijak neublížia. Dokonca ani žltý list nie je problém, nakoľko aj aklimatizovanie (alebo zimné obdobie) so sebou prináša prípadné zožltnutie alebo stratu listov.

3. vzhľad rastliny

Keď máte na výber z viacerých kusov, vyberte si tú, ktorá má rozvetvené listy a je mohutnejšia. Zvyčajne vyššie rastliny sa vyťahujú za svetlom, pretože ho mali nedostatok, košatejšie vyzerajú predsa len zdravšie a silnejšie.

4. skontrolujte stav substrátu

Rastlina by nemala byť veľmi preliata, substrát by mal byť mierne vlhký, nakoľko ak stála príliš dlho vo vode mohol začal hnilobný proces koreňov.

5. škodcovia

Skontrolujte či na rastline nie sú škodcovia, prezrite si rastlinu, otočte zopár listov zospodu a presvedčte sa, že má krásne a zdravé listy.


Ak ste skontrolovali rastlinu a rozhodli ste sa ju kúpiť dajte ju doma na nejaký čas, aspoň týždeň do "karantény". Ak nemáte veľa rastlín je to o to ľahšie, ale pokiaľ máte doma veľa rastlín, je lepšie myslieť na to, že pri kúpe rastliny nemuseli byť na nej škodce, ale po čase sa môžu objaviť (častokrát zo substrátu...) Ak je po týždni všetko v poriadku, dajte rastlinku na jej nové miesto a venujte jej svoju lásku a starostlivosť, za ktorú sa vám odvďačí. Toto nemusí platiť vo väčšine prípadov, ale predídete tak prípadným problémom, preto neberte tieto slová ako strašenie, ale prevencia je lepšia ako následné sanovanie škôd;)


Nezabúdajte, že každá rastlina potrebuje aklimatizáciu na nové stanovisko. Niektoré rastliny nedávajú najavo žiadnu nespokojnosť a v novom domove si spokojne rastú ďalej. Hlavne raritnejšie alebo náročnejšie rastliny môžu na začiatku preukázať známky nespokojnosti a adaptovania sa na nové prostredie. Je to úplne bežné. Tak ako aj v živote keď sa človek presťahuje do nového domova, trvá nejaký čas kým si zvykne a aklimatizuje sa. Preto nezúfajte, ak rastline opadne zopár listov alebo jej nejaké zožltnú.


Veríme, že týchto zopár rád vám pomôže pri výbere rastlín a donesiete si domov tie najkrajšie kúsky.

30 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page