top of page
Search

Čo nám hovoria listy?

Updated: Jan 11, 2023

Určite to všetci dobre poznáte, keď vám rastlina dáva najavo svoju nespokojnosť opadávaním, skrútením, zosušením alebo zmenou farby listov. Viete aj to, že čo vám presne tým chce povedať? Ak nie, tu sú najčastejšie formy nespokojnosti, ktoré môžete pozorovať.


1. žltnutie a opadávanie listov - toto je asi najčastejší problém, s ktorým sa môžete stretnúť. Tu a pri každom bode spomenutom nižšie je potrebné odpovedať si na otázky: Ako sa o rastlinu starám? Zmenilo sa ročné obdobie? Urobila/urobil som niečo inak ako doteraz? Doniesla/doniesol som si domov rastlinu a adaptuje sa na nový domov?


Toto všetko môže mať niečo spoločné s tým, že rastline začnú žltnúť a opadávať listy. Ak sa zmenilo ročné obdobie, z leta do jesene a zimy nie je nič neobvyklé, ak rastline zožltne zopár listov. Je to úplne bežné, nakoľko v tomto období rastlina "oddychuje" a keď nevie vyživiť všetky listy, tak niektoré jednoducho "pustí" a odpadnú.


Čo sa týka starostlivosti a toho, či ste urobili niečo inak, môže to mať hlavne súvis s preliatim rastliny. Myslí sa tým napr. aj to, že ste nezmenili frekvenciu zálievky z častejšej na menej častú. Keďže v lete, tým, že je vonku viac svetla, tepla a substrát sa stihne rýchlejšie preschnúť zalievajú sa rastliny častejšie a keďže v zime je to naopak, tak je potrebné ubrať zo zálievky.


Ak ste si domov priniesli novú rastlinu je potrebné myslieť na to, že rastlina mohla zmeniť za krátke obdobie x rôznych "domovov" od pestovateľa išla do prepravy, z prepravy do obchodu a z obchodu k vám domov a takto sa adaptuje na nové prostredie, čo dáva najavo.


2. vädnutie listov - môže spôsobovať to, že rastlina má nedostatok vody. Deje sa to napr. v prípade, ak rastlina nie je pravidelne zalievaná a má príliš dlhé rozostupy pri zalievaní. Môže to byť teda spôsobené neprimeranou zálievkou. Napr. viete si odskúšať toto vädnutie listov na rastlinách ako lopatkovec, fitónia alebo epipremnum. Tieto rastliny dávajú krásne najavo, že už sú veľmi smädné ovädnutím listov, lopatkovec a fitónia akoby sklonením listov. Po tom, ako sú poliate sa do niekoľkých minút/desiatok minút začnú listy narovnávať a je vidieť ako sa do každého listu vracia opäť život. Toto samozrejme neodporúčam robiť pravidelne, je to iba príklad toho, ako s vami rastliny vedia komunikovať, ak zachytíte správne ich správanie:)


Taktiež rastliny reagujú vädnutím listov pri nadmernom slnku, kedy sa odparuje rýchlejšie voda z listov. Listy môžu vädnúť aj pri preliati rastlinky, keď je substrát veľmi mokrý a aj pri prehnojení, resp. ak ste použili príliš silný koncentrát.


3. krútenie listov - možno sa vám to zdá ako rovnaký symptóm ako vädnutie listov, ale nie je. Krútenie listov má najskôr za následok chladný vzduch, ktorý prúdi na rastlinu alebo nízka teplota v miestnosti. Je pravda, že rastliny majú radi zníženie nočnej teploty o pár stupňov, ale nie všetky to tolerujú. Napríklad fikus potrebuje pre svoj spokojný rast teplo, keďže pochádza z Afriky a tam je naozaj teplúčko.


4. hnednutie koncov listov - najčastejšie je za ne zodpovedný suchý vzduch. Hlavne pri tropických rastlinách, ktoré pochádzajú z pralesa, kde je vysoká vzdušná vlhkosť to budú dávať veľmi najavo. Calathei úplne ako prvé v rade:)


Hnednutie listov, nielen koncov ale aj okrajov ako takých môže mať za následok aj nedostatočná zálievka, keď v liste nie je dostatočné množstvo vody.


5. škvrny na listoch - môžu byť buď z príliš častej zálievky alebo rovnako aj z nedostatočnej zálievky. Rozdiel je v tom, že ak sa jedná o nedostatočnú zálievku škvrny môžu byť suché a naopak pri nadbytočnej zálievke môžu byť mokré, akoby mokvajúce.


Tvorbu škvŕn môže spôsobovať aj slniečko a rovnako aj škodce. Preto je vždy potrebné zhodnotiť ako som už na začiatku spomínala starostlivosť a ísť vylučovacou metódou a dostanete sa k samotnej príčine, čo to spôsobuje.


6. blednutie listov - môžu mať za následok škodce alebo príliš veľa svetla. Ak je rastlina vystavená veľa svetlu začne sa farba jej listov akoby vyťahovať a blednúť a stráca svoju krásnu, pestrú zelenú farbu.


7. strata farebnosti listov - pri farebnejších rastlinách môže nastať strata ich krásnej žiarivej farebnosti vystavením nadbytočného slnečného žiarenia. Naopak niektoré rastliny pre ich krásnu farebnosť zase potrebujú viac svetla, aby sa "vyfarbili", sú to rôzne ružové kultivary napr. syngonium neon robusta alebo tradescantia quadricolor.


8. zahnívanie listov - je najčastejšie spôsobené preliatim rastliny, hlavne v zimných mesiacoch, môže sa k tomu pridať aj hnitie stonky.


9. malé vytiahnuté listy - môže spôsobovať nedostatočné svetlo, kedy rastlina sa za ním akoby "vyťahuje". Môže to byť spôsobené aj nedostatkom živín.


10. nové listy nerastú - môže to byť spôsobené obdobím vegetačného pokoja, to znamená na jeseň a zimu, kedy rastliny nerastú alebo rastú pomalšie (záleží od konkrétnej rastliny). Mimo zimného obdobia pomôže prihnojenie rastliny, kedy dostane signál, aby rástla.


Taktiež príliš málo miesta v kvetináči a teda prerastenie koreňov môže mať za následok, že rastlina nerastie, nakoľko nemá kam.


Veríme, že si v článku nájdete mnohé odpovede na Vaše časté otázky a pomôže vám ľahšie sa zorientovať v tom, čo vám rastlinka chce povedať.

981 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page