top of page
Search

Maranta starostlivosť

Updated: Mar 16, 2023

Maranta dostala svoje meno po objaviteľovi Bartolomeo Maranta, tento rod zahŕňa desiatky rastlín. Je to jedna z najvýraznejších tropických rastlín vďaka svojim zaujímavým farebným listom a schopnosti reagovať na svetlo, v tme (večer) sa dvíhajú smerom nahor, čo pripomína ruky k modlitbe, na svetle (počas dňa) sa skláňajú smerom dole.


Pôvod Maranta pochádza z trópov Strednej a Južnej Ameriky, konkrétnejšie z Brazílie a preto má rada veľa vzdušnej vlhkosti. Hovorí sa jej aj prayer plant, modlivka alebo herringbone plant.

Patrí do čeľade marantaceae, marantovité.

Sú pomerne bežné ako izbové rastliny a je možné ich vysádzať a starať sa o ne počas celého roka.

Existuje viac ako 50 druhov, najznámejšie sú maranta leuconeura fascinator - populárny trikolórny druh, má sýtozelené, zamatové listy so žltými škvrnami v strede s ružovými žilkami, ktoré prechádzajú k okrajom listov, maranta leuconeura kerchoveana - jej zelená sestra alebo prípadne maranta leuconeura beauty kim - ďalšia panašovaná sestra, ktorá má na listoch nepravidelné žlté, žlto-hnedé fliačky.


Svetelné podmienky Obľubuje svetlé miesta, bez priameho slniečka – rozptýlené svetlo. Tým, že v pralesoch rastie na spodných častiach, nepotrebuje až tak veľa slniečka, to by jej skôr mohlo spáliť listy, keďže jej vo voľnej prírode clonia stromy a iné rastliny nad ňou.

Zálievka

Zálievka by mala byť pravidelná, v letných mesiacoch 2-3x týždenne, substrát by mal byť stále vlhký. Počas zimných mesiacov je potrebné zálievku obmedziť a rastlinku polievať po preschnutí vrchnej časti zeminy, čo v praxi znamená raz za 7-10 dní, v závislosti od preschnutia substrátu.


Počas zimných mesiacov je potrebné ju častejšie rosiť ako polievať, nakoľko vplyvom suchého a teplého vzduchu jej môžu hnednúť konce listov. Rosiť je samozrejme potrebné celoročne, aj počas letných mesiacov.


Vhodná je voda izbovej teploty, ktorá je odstáta niekoľko dní, kedy sa z nej vyparí chlór a iné látky, ktoré obsahuje.


Substrát

Odporúčame namiešať si svoj vlastný substrát, nakoľko bežne v obchodoch nie je dostať kúpiť substrát pre maranty. Dávame teda do pozornosti náš substrát, ktorý si môžete prípadne objednať tu: https://www.zelenaizba.sk/product-page/substr%C3%A1t-aroid-mix


Ideálna teplota

Marantám vyhovuje teplota v rozmedzí 20-30 stupňov, teplota by nemala klesnúť pod 10-14 stupňov.


Môže sa zdať, že čím teplejšie, tým sú rastliny spokojnejšie, ale nie je to pravda. Počas letných horúčav môžete vidieť aj na rastlinách, nielen na vás, že príliš veľké teplo nerobí dobre ani im a v chladnejších mesiacoch môžu rásť oveľa rýchlejšie ako počas letných teplých dní.


Vlhkosť

Najlepšie sa im darí vo vlhkom prostredí. Ak chcete zvýšiť vlhkosť umiestnite pri marantu zvlhčovač alebo dajte pri ňu misku s kamienkami naplnenú vodou. Najľahšie a najideálnejšie je však pravidelné rosenie, kľudne ráno aj večer. Ak jej budete venovať svoju pozornosť, odvďačí sa vám, krásnymi sýtymi listami a zakvitne bielymi alebo ružovými kvietkami - záleží od konkrétneho druhu.


Hnojenie

Hnojenie sa odporúča od jari do jesene, raz za pár týždňov. Dostať kúpiť rôzne hnojivá, či už tekuté alebo vo forme tyčiniek, ktoré uvoľňujú látky postupne.


Nám sa osvedčil aj dažďovkový čaj z kompostovania, ak máte doma tieto šikovné tvory, neváhajte použiť ich zázračnú šťavu na svoje rastlinky, odvďačia sa vám.


Presádzanie

Kedy je ten správny čas na presadenie rastlinky? Je to vtedy keď sa korene vytláčajú z kvetináča, prípadne začnú prerastať drenážnym otvorom zo spodnej časti.


Menšie rastliny rastú rýchlejšie a preto je potrebné presádzať ich častejšie.


Čo sa týka správnej veľkosti kvetináča, odporúčame vybrať o niečo väčší kvetináč, asi o 1/3. V prípade, že by ste rastlinu presadili do veľkého kvetináča bude v ňom stratená. Rastlina sa bude snažiť o vyplnenie kvetináča svojimi koreňmi a nebude rásť tak, akoby rástla v primeranom kvetináči.


Taktiež môže hroziť zahnívanie koreňov, nakoľko zemina by bola neustále premokrená a korene by postupne odhnívali. To samozrejme neplatí, ak do väčšieho kvetináča zasadíte viac koreňov, ale vždy je potrebné brať ohľad na primeranú veľkosť kvetináča.


Rozmnožovanie

Rozmnožovanie rastliny je veľmi jednoduché buď ich delením a to rozsadením jednotlivých rastliniek do viacerých kvetináčov alebo odstrihnutím listu pod kolienkom a jeho spropagovaním napríklad vo vode. Maranty relatívne rýchlo korenia.


Toxicita

Maranty nie sú toxické a preto sú vhodné do domácnosti k malým deťom alebo zvieratkám, teda sú pet friendly.


Príznaky nespokojnosti

Ak rastlinke žltnú listy, znamená to, že je premokrená a je potrebné obmedziť zálievku, prípadne je príliš chladno v miestnosti.


Hnednutie (vysychanie) listov môže byť spôsobené suchým vzduchom alebo nedostatočnou zálievkou. Tak ako sa môže stať, že rastlina je prepolievaná, tak na sa na druhú stranu môže stať aj opak a môže mať málo vody.


Hnedé škvrny signalizujú príliš veľa svetla.


Bežní škodcovia

Rovnako ako aj iné izbové rastliny, aj modlitebné rastliny sú náchylné na škodcov a síce roztočce alebo červce. Ak spozorujete biele malé pavúčiky, ktoré zanechávajú lepkavé listy alebo hnednutie listov, môžete ich ošetriť prírodným insekticídom ako napríklad nimbový olej.


A ešte zopár zaujímavostí na záver

Listy tejto rastlinky majú schopnosť reagovať na svetlo, v tme (večer) sa dvíhajú smerom nahor, čo pripomína ruky k modlitbe, na svetle (počas dňa) sa skláňajú smerom dole.


Hovorí sa o nej, že pomáha nájsť správnu cestu v živote a zbohatnúť.


Veríme, že ste si v článku našli základné informácie ohľadne týchto nenáročných a krásnych rastlín zároveň a zopár ich bude skrášľovať aj váš domov.

732 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page